De vraag naar overbruggingsfinancieringen in het Verenigd Koninkrijk heeft sinds de kredietcrisis in 2008 een aanzienlijke groei laten zien. In de rest van Europa is kredietverlening voor een Britse overbruggingsfinancier als Fiduciam echter niet altijd even gemakkelijk. In sommige Europese landen is dit zelfs helemaal niet mogelijk. Toch heeft Fiduciam het haar taak gemaakt om mogelijke manieren te vinden om waar en wanneer het kan haar overbruggingskredieten te verstrekken.
De Europese overbruggingsmarkt
De Europese financiële sector is sterk beïnvloedt door de strenge regelgeving en de terughoudende opstelling van banken, wat heeft geleid tot een groei van de behoefte naar non-bancaire financiering. Op de Europese markt zijn er dan ook talrijke mogelijkheden voor Fiduciam. In sommige Europese landen zijn er namelijk, buiten de lokale banken, maar weinig kredietverleners in staat om investeerders en ontwikkelaars te helpen bij het realiseren van een hefboomeffect op vastgoed. In feite zijn er zelfs landen waarbij Fiduciam mogelijk de enige optie is van deze investeerders en ontwikkelaars.
Financieringsaanvragen in Europa
Bij een financieringsaanvraag in een voor Fiduciam nieuw land wordt allereerst uitgezocht of het in dit land wel mogelijk is om als Brits kredietverstrekker geld uit te lenen en, als dat het geval is, op welke manier dat het beste kan worden gedaan. In bijna elk land gelden namelijk andere regels en voorschriften op het gebied van kredietverlening. Zo kan Fiduciam bijvoorbeeld niet rechtstreeks lenen aan Franse entiteiten, vanwege het bankmonopolie in Frankrijk. Het Franse bankmonopolie verbiedt niet-banken namelijk om bancaire activiteiten uit te oefenen. Fiduciam kan echter wel helpen wanneer kredietnemers, met bedrijven buiten Frankrijk, Franse activa in bezit hebben waarmee de lening kan worden gedekt.
In Spanje staat Fiduciam weer voor een hele andere uitdaging. In dit land verloopt het beoordelen van de waarde van onroerend goed dikwijls problematisch. Dit komt onder andere doordat eerdere verkoopgegevens, in de meeste gevallen, beperkt en onbetrouwbaar, zijn. Hierdoor is het lastig om complexe vastgoedtypen met elkaar te vergelijken. Fiduciams Spaanse team bestaat dan ook volledig uit Spaanstalige medewerkers, zodat dit soort problemen gemakkelijker kunnen worden aangepakt.
Ondanks de uitdagingen in verschillende Europese landen is Fiduciam altijd bereid dat stapje extra te zetten voor alle betrokken partijen.
Toekomstige groei
Het heeft Fiduciam enige tijd en moeite gekost om zich te ontwikkelen op de Europese overbruggingsmarkt, maar inmiddels is het bedrijf naast het Verenigd Koninkrijk actief in vele Europese landen. In het merendeel van deze landen is een stijgende lijn te zien op de vastgoedmarkten. Fiduciam verwacht dan ook een sterke groei van de kredietvolumes.